Závěrečné zhodnocení projektu HiLASE Centre of Excellence

Ve dnech 4. a 5. března v Centru HiLASE proběhlo závěrečné zhodnocení projektu HiLASE Centre of Excellence.

V průběhu prvního dne po úvodním slově a přivítání následovalo představení jednotlivých témat projektu a jejich výsledků. HiLASIÁNI Tomáš Mocek, Lukáš Masopust, Marie Thunová, Sanin Zulić, Jan Brajer, Martin Divoký a Jakub Horáček shrnuli všechny aspekty, ve kterých byl projekt pro rozvoj Centra HiLASE klíčový. Tým hodnotitelů z Evropské komise sestávající z Philippe Bambadeho, Stéphana Davida, Federiky Roffi a Agne Dobranskyte-Niskoty se následně k těmto prezentacím vyjádřil a meeting byl uzavřen neformální večeří v Olivově pivovaru.

Druhý den na program navázal workshop Widening projects, kterého se zúčastnili také představitelé Fyzikálního ústavu a ELI Beamlines. Po přivítání Tomášem Mockem (vedoucí Centra HiLASE) se slova ujal Stefan Weiers (Generální ředitelství pro výzkum a inovace Evropské komise), který se zaměřil na důležitost udržitelnosti. Následovala prezentace Federiky Roffi a Agne Dobranskyte-Niskoty, které se podělily o perspektivu Výkonné agentury pro evropský výzkum. Zbytek dopoledního programu byl soustředěn na zkušenosti získané v průběhu tří významných projektů: HiLASE Centre of Excellence (Tomáš Mocek, Lukáš Masopust), ASCIMAT (Martin Nikl) a CETE-P (Mark Coeckelbergh, Petr Urban).

Setkání bylo zakončeno diskuzí, obědem a návštěvou laboratoří Centra HiLASE. Děkujeme všem prezentujícím i zúčastněným a těšíme se na další spolupráci!