Nanomateriály v letectví v kontextu COVID-19

Náš kolega Sunil Pathak se zabývá velmi aktuálním tématem uměle vytvořených nanomateriálů v souvislosti s jejich využitím v leteckém průmyslu v době pandemie COVID-19. Jeho článek na toto téma byl nedávno publikován v odborném vědeckém časopise Coatings.

Využití nanopovlaků v letectví přináší řadu výhod, jako například: snížení uhlíkové stopy, nižší náklady na čištění a údržbu, ochranu proti korozi a erozi a snížení námrazy. Nanopovlaky navíc prokazatelně šetří spotřebu paliva díky snížení odporu vzduchu.

Krome toho mohou mikrobiální a antivirové povlaky z nanomateriálů pomoci v boji proti smrtícím virům, jako je COVID-19 a další budoucí viry. V nové antivirové terapii se běžně používají různé kovové nanostruktury, jako je oxid zinečnatý, nanodrátky oxidu cínu a tetrapod oxidu zinečnatého. Podobně byly pro svou silnou antivirovou účinnost studovány nanomateriály stříbra, zlata a křemíku. Odrazují viry od vstupu tím, že napodobují buněčné receptory nebo potlačují replikaci genů a shlukování virů. Proto mají antivirové nanomateriály a nátěry velký potenciál chránit interiér letadel a obnovit důvěru cestujících v letecký průmysl.

Tyto multifunkční materiály mají velký potenciál konstruovat a udržovat jak letadla, tak kosmická plavidla lehká, bezpečnější, inteligentnější a efektivnější. Pro více informací klikněte na celý článek.