Nový rekord pro technologii DiPOLE CLF: 10 J při 100 Hz

Laser DiPOLE nové generace, který generuje pulsy of 10 J s opakovací frekvencí 100 Hz (a průměrným výkonem 1kW) byl vyvinut CALTA týmem na CLF v rámci rozsáhlé spolupráce s Centrem HiLASE.

stfcLaserový systém DiPOLE100Hz.

Jedná se o součást spolupráce v rozsahu 45 milionů mezi HiLASE a Central Laser Facility (CLF) nazývané Widespread, společně financovanou Evropskou komisí a českým Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT).

Centrum HiLASE, založené v roce 2011, nyní disponuje několika laserovými zařízeními, včetně Bivoj/DiPOLE100, 100 J a 10Hz laserem vyvinutým CLF týmem CALTA a dodaný HiLASE v roce 2016, na kterém se v rámci spolupráce Widespread podařilo dosáhnout 150 J a 10 Hz. Tento laser byl první externí zakázkou týmu CALTA v rámci koncepce DiPOLE. Kombinuje znalosti a zkušenosti za 45 let existence CLF jakožto národního laserového zařízení.

Jako doplnění Bivoj/DiPOLE100 CALTA tým nyní vyvinul také DiPOLE100Hz, navržený pro generaci nanosekundových pulzů o energii 10 J s opakovací frekvencí 100 Hz.

V rámci experimentů tým CALTA nejprve prokázal stabilní provoz laseru při 7 J a 100 Hz po dobu 4 hodin (bezmála 1,5 milionu výstřelů).

Poté tým úspěšně předvedl také stabilní zesílení při plné specifikaci: 10 J, 100 Hz.

Tento laser představuje desetinásobné zvýšení opakovací frekvence ve srovnání se systémem Bivoj/DIPOLE100. DiPOLE100Hz je zaměřen na průmyslové i vědecké aplikace, které vyžadují vysoký průměrný výkon a vysokou propustnost. Laser generuje průměrný výkon 1kW v mnohem kompaktnějším provedení než DiPOLE100.

Po odeslání na HiLASE v listopadu 2023 získá DiPOLE100Hz nové jméno, KAZI, podle mýtické hrdinky z českých bají a ženy hrdiny Bivoje.

Dr. Mariastefania De Vido, technická vedoucí projektu DiPOLE 100 Hz říka: “Těší mě, že 10 J, 100Hz laser DiPOLE funguje přesně tak, jak jsme doufali. Prokazuje stabilní, dlouhodobý provoz bez potřeby zásahu uživatele.”

Prof. John Collier, ředitel CLF, říká: “Velmi mě těší nejnovější výsledky technologie DiPOLE CLF. Spolehlivý a dlouhodobý provoz na 10 J a 100 Hz je důležitým pokrokem pro oblast laserů s vysokou energií a průměrným výkonem a dalším světovým výsledkem velmi úspěšné spolupráce Widespread s HiLASE.”

Dr. Tomas Mocekvedoucí Centra HiLASE, vyjádřil nadšení nad tímto výjmečným pokrokem nedávno dosaženým na STFC při vývoji 10 J, 100 Hz laseru DiPOLE. Zdůrazňuje tuto plodnou spolupráci: “Úspěch technologie DiPOLE je důkazem výjimečné spolupráce mezi STFC a HiLASE. Naše společná snaha nás posouvá do nových výšek v oblasti vysokoenergetických laserů s vysokou opakovací frekvencí. Předpokládáme, že tento špičkový laser KAZI bude sloužit jako účinný nástroj pro různé vědecké a průmyslové aplikace.”

stfcTým CLF CALTA při testování DiPOLE100Hz

TISKOVÉ ZPRÁVY O LASERU BIVOJ:

bivoj