Cena za druhý nejlepší studentský příspěvek pro Davida Vojnu na Optica Laser Congress

HiLASIÁN David Vojna, Ph.D. student v oboru numerického modelování laserů, obdržel ocenění za druhý nejlepší studentský příspěvek na Optica Laser Congress, ASSL (Advanced Solid State Lasers – pokročilé pevnolátkové lasery), v Tacomě. Získal jej za ústní prezentaci Faradayova izolátoru, který byl v Centru HiLASE vyvinut.

“Děkuji za toto ocenění. Myslím, že je to skvělé zakončení mých Ph.D. studií,” říká David Vojna.

Odborný článek popisující tento unikátní Faradayův izolátor pro 100J/10Hz pulzní laser byl dříve tento rok publikován v prestižním časopise Optics Letters. Spolu s Davidem Vojnou na něm spolupracoval celý tým výzkumných pracovníků Centra HiLASE: Ondřej Slezák, Jan Pilař, Martin Divoký, Ondřej Denk, Martin Hanuš, Petr Navrátil, Martin Smrž, Antonio Lucianetti a Tomáš Mocek. Popisují v něm vůbec první demonstraci optické izolace pulzního laseru o průměrném výkonu jednoho kilowattu – konkrétně laserového systému BIVOJ, který se nachází v laboratořích Centra HiLASE.

Optica Laser Congress and Exhibition 2023 je akcí, která se konala od 8. do 12. října 2023 americké Tacomě ve státě Washington. Slouží k prezentaci nejnovějších pokroků v oblasti vývoje pevnolátkových laserů a jejich inovativních aplikací. Doprovází ji také výstava zaměřená na nejnovější produkty, které jsou výsledkem těchto technologických pokroků.

Gratulujeme našemu kolegovi Davidovi Vojnovi s děkujeme organizátorům Optica Laser Congress za toto ocenění!